lauantai 21. kesäkuuta 2014

Voikukka

Voikukan (Taraxacum spp.) eri lajeja on tunnistettu parisen tuhatta ja Suomessa on lajeja noin viisisataa. Voikukkaa löytyy melkeinpä kaikista maankolkista ja sen elinvoimaisuuden salaisuutena pidetään sen pitkää kukkimisaikaa ja kykyä tuottaa siemeniä ilman hedelmöitystä.


Puutarhureita ja maanviljelijöitä voikukat voivat joskus ärsyttää, mutta onpa voikukkaa pidetty jumallisena kasvinakin auringonväristen mykeröidensä takia. Voikukkaa voi myös hyödyntää monin tavoin: nuoria lehtiä voi käyttää salaatissa, kukat antavat makua simalle ja juurista ja lehdistä saa rohtoa, joka auttaa maksavaivoissa, verenpainetaudissa sekä syyliä, ruhjeita, turvotusta, ryppyjä ja selluliittia vastaan taisteltaessa. Kuivatuista ja paahdetuista saa lisäksi (ilmeisesti melko pahan makuista) kahvin korviketta.


Lähteet: Halkka yms. (2002) Kotimaan luonto-opas, WSOY; Fletcher, Neil (2008) Kukat tutuksi, WSOY; Piirainen, Mikko (2001) Luonnonkukat, WSOY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti